Peer for alle – 2011. Trollene samlet ved Gålåvatnet. Foto: Jason Havneraas.

Peer for alle – tre ganger

I 2013 var det 10 år siden det første midtsommermøtet i Järna med over 500 deltagere fra alle de nordiske landene, Baltikum og Tyskland. Siden da har vi truffet hverandre annet hvert år. Først tre midtsommermøter i Järna i Sverige. Deretter to ganger Peer for alle på Gålå i 2009 og 2011 hvor vi spilte Ibsens’ drama oppe i den norske fjellnaturen. Og nå sist sommeren 2013 der det sosiale allkunstverket ble arrangert midtsommertid, fra søndag 23. juni til fredag 28. juni på Sundvolden hotell i Buskerud. Neste gang arrangeres Nordisk Allkunstverk 2015 i Danmark på Fuglsøcentret på Mols.

Les mer om Nordisk Allkunstverk.

Sankthansspillet av Karl König
Fra fremføringen av Sankthansspillet av Karl König på Sundvolden 2013. Foto: Borgny Berglund.

Peer for alle Sundvolden 2013

Tekst: Katharina Karlsson og Aina Nagell-Sværk, Landsbyliv 34, våren 2013

Ankomstdagen var Sankthansaften, dagen før Johannes døperens dag, som ble feiret med stor fest ute i det fri med bål og musikk! Johannesdagen feiret vi på mandag. En gruppe fra Solborg og Vidaråsen framførte Sankthansspillet av Karl König – det samme spillet som ble oppført under midtsommermøtene i Järna. Resten av dagen var det svensk midtsommerfeiring med samvær, sang og dans rundt midtsommerstangen.

Fortellingen om Peer Gynt og menneskets utvikling og skjebne var en del av innholdet i festivalen og gikk som en rød tråd gjennom de neste dagene. Teatergruppene Integretto, Frøya, Pwani Scool fra Kenya og Newton Dee fra Skottland, krydret morgenforestillingene med scener fra Peer Gynt. Malte Winje ledet allsangen både på formiddagen og ettermiddagen. Det ble også vist andre små scener utover dagen. Spennende og innovativ var de som kom fra Skaftholt på Island sin tolkning rundt Peer og den Grønnkledde i skogen, formidlet i form av eurytmi.

På formiddagene var det møter med mennesker som fortalte om hvordan de i livene siden hadde måtte forvandle motstand og vanskeligheter til muligheter. En av dem var Atle Haglund som har vunnet flere medaljer i Paralympics og innehar to stående verdensrekorder – til tross for at han fikk amputert begge benene i en alder av 8 år. En annen var Irene Kinunda, 22 år gammel fra Kongo, som mistet hele sin familie i strid i sitt hjemland, og som har begynt et nytt liv i Norge. Frode Barkved fra Antroposofisk Selskap i Norge snakket om «hva er det å være menneske», og Hole Kommunes ordfører Per Berger ønsket oss velkommen.

Vi bodde på Sundvolden et stort og fint hotell 50 km nordvest for Oslo. Nede ved stranden fantes det mulighet til både friluftsliv og vannaktiviteter. Omgivelsene bød på promenader og utflukter. Det ble et bredt spekter av aktiviteter som grupper med dans, drama, sang og lek, fortellinger under fortellertreet, ansiktsmaling, boccia, teppecurling med mer.

På onsdag var det markedsdag, og 11 deltagergrupper hadde med produkter fra sine verksteder som de viste frem og solgte. Ruth Andersen fra Solborg kom med et imponerende utvalg av egenproduserte bilder til kunstutstillingen.

Kveldene var fylt av musikk, lyden av dansende føtter, glade røster og latter – det var også disko, og Yttervikabandet ga rockefoten og rullestolhjulene fart ut i de små timer.

Les om arrangementet Peer for alle 2013 i Landsbyliv 35.

Se video fra Peer for alle – 2011.

Peer for alle 2011 på Gålåvatnet

Den unike og fargerike Peer Gynt-oppsetningen samlet organisasjoner som arbeider med funksjonshemmede og kunstuttrykk i et hittil enestående samarbeid.

I 2011 ble Peer Gynt fremført av 200 amatørskuespillere med og uten funksjonshemninger. Skuespillerne viste til fulle at funksjonshindringer ikke betyr hindringer, verken når det gjelder skuespillerglede eller prestasjon. Moderne populærmusikk, nykomponert av Malte Winje, ledsaget fremførelsen.

Under festivaluka fordypet festivaldeltagerne seg ikke bare i Peer Gynt, men også i aktiviteter som ansiktsmaling, tegning, fisking, dans, sirkus, fjellturer med mere. Peer for alle – 2011 ble arrangert av norsk og nordisk forbund for helsepedagogikk og sosialterapi i samarbeid med NFU (Norsk forbund for utviklingshemmede), Dissimilis, SOR og Peer Gynt A/S.

Plakat Peer for alle 2009

Peer for alle 2009 ved Gålåvatnet

Sabina Baronova, Landsbyliv 21, julen 2009

Denne sommeren ble for mange av oss på Solborg litt ekstra spesiell og spennende. I august skulle vi dra til Gålå i Gudbrandsdalen. Her skulle vi vise frem en del av Peer Gynt. Vi øvde i mange uker og viste det frem for alle på Solborg på selveste Sankthans dagen. Det ble framført foran Olavsalen, det var en vakker solskinnsdag og vi mottok stor applaus. Det var gøy å spille. Men kanskje jeg skulle kort forklare hva det var vi egentlig spilte.

Noen modige og energiske mennesker fikk ideen om å lage en Peer Gynt forestilling, hvor forskjellige grupper av mennesker med forskjellige omsorgsbehov kunne delta. Vi ble spurt om å fremføre siste delen av spillet – Hjemkomsten. Peer Gynt kommer hjem etter mange års reiser og eventyr. Han møter Knappestøperen, som han må overbevise om at han fortsatt har en verdi utover kroppen sin. Han vet fortsatt ikke hvem han egentlig er som seg selv. Men til slutt møter han Solveig og får gjennom hennes kjærlighet en bekreftelse at han, i hennes tro, håp og kjærlighet, alltid hadde vært et rent og godt menneske.

Det var ikke så lett å forstå hele spillet og karakterene, men allikevel var det fylt med nydelige sanger og både artige og alvorlige scener. På Gålå sto vi foran utfordringen å få hele Peer Gynt-spillet sammen i løpet av fire dager. Det var en kjempeutfordring for regissøren, Inger Lise Uelrich. Første dagen så det ikke så veldig lovende ut. Vi måtte forandre på noen ting og sangene måtte vi synge på den måten bandet ønsket. I siste øyeblikk skulle Karen skape noen eurytmi bevegelser til de siste scenene.

Arild (Peer Gynt) og Hanne (Solveig) måtte lære å synge sangen på en helt ny måte. Det var til og med fryktelig kaldt og hver gang vi skulle på scenen begynte det å regne. Men vi ga oss ikke. Fredagen kom og vi skulle begynne, og første regndråpe falt på våre hoder. Men alt gikk bra. Igjen fikk vi stor applaus og sammen med alle skuespillerne fra Norge, Sverige, Danmark, Russland og Skottland koste vi oss på scenen.

Det var ikke bare øving der på Gålå. Hver kveld var det arrangementer, folkedans, diskotek, åpen scene og om dagen kunne vi velge forskjellige aktiviteter som dans, musikk, kano, fjelltur, ansiktsmaling og robåt. De to klovnene som laget artige innspill på morgen samlingene og mellom aktivitetene, satt virkelig spor i mange av oss. Det var kjempemoro! Tenk på det, bare for moro skyld hoppet de inn i det iskalde Gålåvatnet for å svømme hjem til Sverige… Dette var en god erfaring for alle som var med. Takk til alle skuespillerne som med stor tålmodighet og ansvar var med på øvelser og som spilte så utrolig flott.

Les den omfattende reportasjen i Landsbyliv 21 julen 2009.
Se også Peer for alle 2009 festivalhefte.